Дијаграм

Утицајна група

Дијаграм

Основне информације

Немогућност избора седишта при онлајн куповини карата Србија воза

Постојећи систем онлајн куповине карата не омогућава путнику да изабере седиште по свом избору приликом куповине карте са обавезном резервацијом, већ му га систем додељује аутоматски.

Критично
Предлог послат
16.05.2023

Развој

01.04.2022

Почетно стање

Путник који купује карту онлајн (са сајту или у мобилној апликацији) није у могућности да бира седиште на којем ће седети приликом куповине карте са обавезном резервацијом, већ то систем чини аутоматски. Осим што путник не може изабрати где ће да седи, додатан проблем представља то што систем у случају куповине више карата не додељује седишта која се налазе једно поред другог. Тако неко ко путује са још две особе и купи три карте, може добити три седишта која се налазе у различитим деловима воза.

Ово често доводи до конфузије приликом вожње у возу са обавезном резервацијом, попут воза Соко на релацији Београд - Нови Сад. Често се тај систем резервација онда ни не поштује односно путници седе где пожеле. Последично, то доводи до тензије између путника, а понекад чак и до конфликта, ако неко жели да стварно седне на место које је резервисао.

16.05.2023

Предлог послат

Корисницима дати могућност одабира седишта у возу преко апликације и сајта где муштерија добија мапу вагона/кола и бира седиште које жели. Као пример се може узети нека од многих апликација и сајтова других железничких оператера у Европи који су ово већ применили.